Яна Борисова чембало

Име:
Яна Борисова.

С какво се занимаваш / На какъв инструмент свириш?
Занимавам се с антична (барокова) музика, както и напоследък с по-късен класически и романтичен репертоар, погледнати през призмата на клавесина и фортепианото.

Накратко, къде учиш или работиш в момента и с какви проекти по-точно се занимаваш
В момента уча и работя в Холандия, Амстердам и проектите, в които участвам са тясно свързани с бароковата музика - концерти с камерни ансамбли и пре-много басо континуо, но не само! Един от най-скорошните форуми , в които участвах, беше фестивал за модерна музика за клавесин , където имах шанса да представя пиеса за клавесин и електроника от финландки автор. Беше първото ми подобно начинание и се надявам това да е само началото.

От къде си и къде живееш в момента?
От София съм и живея в Амстердам.

На колко години започна да се занимаваш c това, което правиш в момента?
Започнах да свиря на клавесин, когато бях на 22. 

Свирил ли си на (друг) музикален инструмент?
Да - на пиано. Започнах, когато бях на шест. 

Коя беше първата мелодия, която научи на инструмента си? 
На пианото първо научих Котешкият марш :) Мама ме научи.  

Какви езици говориш?
Английски, не след дълго и немски и родния. 

Кой е любимият ти цвят? 
Зависи от деня. Всички цветове обожавам, но имам специален афинитет към жълтото, бялото, черното,лилавото, червеното...и шареното :) 

Цигулка или флейта?
Цигулка. 

Класически балет или съвременен танц? 
Съвременен танц. 

Драма или комедия? 
Комедия. 

Кои изкуства би смесил?  
Музика и театър/пантомима. Музика и визуални изкуства. 

Тайни умения/качества?
Е, нали са тайни, значи са тайна. :)

Улично изкуство или музей? 
И двете.

Кое е най-вълнуващото място/град/държава, където си била?
Много места са оставили специални впечатления в сърцето и съзнанието ми и не мога да избера едно. Някои от тях са: Япония и Сингапур; Сантяго де Компостела и Флоренция; Ловния дом на Дупница - прекрасна планинска местност - когато бях малкa дядо водеше тaм брат ми и мен (и разбира се, Сара, кучето ни) да берем билки.

Най-големият гаф, който ти се е случвал на сцената?  Не знам кой е най-голям, но няма да забравя никога първия! Беше в 5 клас. За първи път госпожата по пиано ме записа да свиря на обща продукция на учениците по пиано - голяма чест, голяма отговорност :). Това беше още, когато тези събития се случваха в голямата зала в старата сграда на музикалното училище. И така, на средата на пиесата (вариации) аз напълно забравих текста.  Едва ли е твърде голям гаф, но шокът беше огромен. 

Какво очакваш от София? 
Очаквам да прекарам време с родителите си и баба.

Какво очакваш от 180° 2015?
Много енергия, вдъхновение, кипящи въображение и креативност, работа със страхотни и талантливи артисти, обмен на идеи и запознанство с много нови гледни точки, страхотна и ентусиазирана публика - с две думи - тържество на изкуството!

Участници